formats

Nemamo čestu priliku biti u ovakvo zanimljivom društvu vrednih ruku iz Bačkog Monoštora.

Dali zato što je subota pre podne, ili smo se uspavali, pa magla…

Uvek imamo neko opravdanje, ali to nije omelo malu grupu odabranih-desetak, koji su

uživali u prezentaciji kolega klompara i rogozara, kao i oslikavanju predmeta od drveta u prijatnom ambijentu Udruženja starih umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor.

Možda zato što je grupa bila manja ili nismo žurili sa pripreme za izlazak, atmosvera je bila opuštenija i sa svakim pojedincem je bila veća mogućnost individualnog rada, u vidu konsultacija.

Ovu radionicu je sa nama provela Dragana Dimić Droca ispred Nacionalne službe za zapošljavanje Sombor, koja nas je informisala o mogućnostima omladinskog preduzetništva.

 

Dragana nam je iznela svoje i prenela utiske  koleginica Grupa za razvoj preduzetništva i programe zapošljavanj , koje su prezadovoljne sa organizacijom, odazivom kao i susretljivošću zanatlija u prijatnom ambijentu.

Postoji inicijativa o saradnji u vidu održavanja radionica u okviru sajma „Svet rada i obrazovanja“ 2013.god..

Rogozar Stipan Turkalj nam je pokazao princip tkanja rogoza na ramu za tkanje.

Sečeni rogoz iz prirode se selektuje pa se prvo priprema potapanjem u vodu kako bi postao elastičan da nepuca prilikom provlačenja kroz potku i prilikom  sabijanja.

Kada je potka provučena kraj se uvija i oko poslednje osnove i vraća u kontri, završava.

Svi zainteresovani su imali mogućnost da isprobaju tkanje rogoza.

Ivica Kovač klompar nam je prikazao izradu malih suvenirskih klompi, a isti je princip je za izradu velikih samo sa većim nožem.

Da bi naše druženje bilo kreativno ideja za oslikavanje predmeta od drveta je bilo na preteka, tako da smo za izložbu imali prelepe drvene ramove, autiće igračke za decu, klompe i klompice, i male figurice.

Vreme nam je proletelo i ove subote.

Obaveštavamo sve zainteresovane o nastavku rada radionica u terminima petkom od 16:30 časova, sledeća je 2.oktobra.

Ana Ilić

Ana Ilić

Ana Ilić-Panjković je rođena 1977. godine. Školovala se za konfekcijskog tehničara u Somboru i Strukovni inženjer dizajna za tekstil i odeću u Beogradu. Preduzetnica je od 2009. godine, vlasnica Zanatsko umetničke radionice „Rustikanna” u Somboru, ulica Batinska 32. Sertifikovani je (handmade) član Udruženja starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor za umetničko oslikavanje predmeta, izrada suvenira, trukovanje i vez.